Andliga vanor i vardagen hjälper dig att må bättre
Kyrkans urgamla andliga praktiker kan ge oss bättre självförtroende och vara en hjälp i att klara livets påfrestningar. Det är prästen Marit Norén övertygad om. I årets upplaga av Ärkebiskopens fastebok, Andlig bålstyrka, ger hon handfasta råd i att träna upp vår andliga bålstyrka – med utgångspunkten att tro verkligen kan göra skillnad i våra liv.
– Jag önskar att vi i kyrkan oftare vågade ge praktiska råd till människor kring hur man kan vara kristen i vardagen. Vad betyder det? Hur gör man? Och ha modet att säga till människor att det kanske kan hjälpa dem att testa de här andliga praktikerna. Liksom: "Följ med och se, testa vad som händer!" säger Marit Norén.
I en tid då många mår dåligt och mycket känns skakigt är hon övertygad om att tro kan få människor att må bättre och ge mer kraft till det väsentliga – och det vill hon berätta om.
– Detta stämmer både med den forskning som finns om existentiell hälsa, mina egna personliga erfarenheter och det jag ser i mitt arbete som präst.
Andlig bålstyrka ger inre stabilitet
För att tydliggöra hur detta fungerar använder Marit Norén ofta begreppet "andlig bålstyrka".
– På liknande sätt som fysisk bålstyrka, eller corestabilitet, hjälper oss att stå stabila och inte skada oss när vi utför mer påfrestande rörelser är andlig bålstyrka en bild för en inre existentiell stabilitet, särskilt när vi stöter på svårigheter i livet, förklarar hon.
När Marit Norén blev tillfrågad om att skriva årets upplaga av Ärkebiskopens fastebok, valde hon att skriva om just detta. I boken Andlig bålstyrka – om att utöva tro beskriver hon hur vi först behöver släppa taget – om alltifrån materiella ägodelar till att ständigt vilja vara med där det händer – för att kunna släppa in nya andliga vanor, som stärker vår kontakt med både Gud och våra medmänniskor.
– Det är inte meningen att vi ska träna vår andliga bålstyrka enbart för vår egen skull. Det är en grundbult i kristen tro och för mig att riktningen alltid både är inåt mot Guds röst inom mig och utåt till medmänniskan, betonar Marit Norén.
Andliga övningar hjälpte under utmattningen
Boken är full av praktiska övningar. Marit Norén har inte främst skrivit en tankebok, utan en praktisk bok som ska ge läsaren lust att testa på allt från uppmärksam närvaro, att besöka en gudstjänst eller be för någon man ogillar, till att samtala om en bibeltext, förundras över naturen eller rensa ur sitt hem på saker man inte använder. Alla praktiker är sådana hon själv har upptäckt är viktiga för att hon ska må bra och klara av livet.
– De drar mig tillbaka till grundglädjen, vilken jag ser som Guds röst i mitt liv.
Detta blev extra tydligt när Marit Norén blev sjukskriven för utmattning. Hon hade utövat sådana andliga vanor tidigare, men den perioden gjorde betydelsen av dem ännu tydligare.
– Genom dessa enkla praktiker i vardagen stärktes min inre stabilitet och jag fick tag i glädjen igen, förklarar hon.
Kyrkan har verktyg för människor som mår dåligt
Marit Norén vet alltså av egen erfarenhet att andliga vanor kan göra stor skillnad. Men främst utgår boken från den uråldriga visdom som finns i kristen tro, blandat med aktuell forskning om kropp, själ och existentiell hälsa. Hon konstaterar att allt fler i samhället börjar inse att det finns en existentiell tomhet som verkligen leder till att människor mår dåligt.
– Det blev väldigt tydligt under pandemin. Men där famlar samhället fortfarande många gånger. Därför har vi i kyrkan världens chans att kliva fram. Vi behöver påminna oss om att vi kan detta, och att tron spelar roll på riktigt.
Den andliga bålstyrkans sexpack
Bönen: Att öppna sitt inre för Guds röst genom att öva tillit till Gud och regelbundet kommunicera med Gud genom bön.
Kroppen: Att få kontakt med sin kropp som ett tempel genom att ge omtanke och kärlek till den egna kroppen, att andas medvetet och att röra på sig.
Naturen: Att känna samhörighet med naturen genom att spendera tid i och tillsammans med naturen i uppmärksam närvaro och att förundras över Guds skapelse.
Kyrkan: Att få uppleva praktiker för gemenskap och tillhörighet genom att ha kontakt med en församling, fira gudstjänst och leva med olikheter.
Bibeln: Att få andlig näring och påfyllnad genom att läsa Bibeln regelbundet och samtala med andra om det man läser.
Medmänniskan: Att uppleva engagemang och samhörighet med andra genom att be för sina medmänniskor, hitta ett sätt att tjäna sina medmänniskor och/eller bidra till sitt samhälle och att stretcha sina egna perspektiv.