
Berättelsen gör något
Torgny Wirén är skol- och ungdomspräst i Jönköping och är aktuell med andaktsboken Djupare under ytan.
När jag träffar Torgny Wirén, är det i hans vardagsrum, i villan i Jönköping. Hans två hundar ligger bredvid mig i soffan och på bordet har handukat upp med kaffe och kakor.
– Jag tycker om berättelser och är uppväxt med berättelser. Jag fick ofta frågan om de var nedskrivna, men jag tyckte att en berättelse skulle berättas, inte skrivas. Efter tio år som präst förstod jag att det ändå var dags att skriva ner dem, säger Torgny.
Torgnys arbete vid skrivbordet blev andaktsboken Under ytan. Den har använts så pass flitigt i kyrka, skola och samtalsgrupper att den efter tio år fick en uppföljare: Under ytan 2.
– Fördelen med en berättelse är att den stannar kvar. Den gör något med oss. Men vad den gör med just dig, det vet inte jag.
När nu Djupare under ytan släpps, har det gått ytterligare tio år. Med texter från de två första böckerna, tillsammans med nyskrivna texter, hoppas Torgny att hans bok ska väcka något i läsaren. Till varje text har han skrivit Fundera-vidare-frågor. De kan användas som samtalsunderlag i grupp eller till egen reflektion och eftertanke.
– Jag vill att man själv på kvällen ska kunna läsa en av mina berättelser som sen kan snurra under natten, säger Torgny.
Text: Sofie Kalodimos