Inspiration och stöd under hela kyrkoåret

Skapa delaktighet kring gudstjänsten med Kyrkokalendern 2021-2022.

Illustrationer till Barnens gudstjänst

Skriv in länken som står tryckt på fliken till Kyrkokalendern så hittar du färgläggningsillustrationerna.

Två barn som sitter i ett kök och färglägger. | © Foto: Mikael M Johansson

Digital kalender

Skriv in länken som står tryckt på fliken till Kyrkokalendern så hittar du kalenderfilen!

Kyrkokalendern 2021-2022

I Kyrkokalendern hittar ni inspiration och stöd till alla som deltar i gudstjänsten. I 2021-2022 års utgåva finns möjlighet för alla att fördjupa sig ytterligare i varför vi firar gudstjänst genom det nya avsnittet av Ulf Lindgren. Fokus på gudstjänsten och gudstjänstens olika delar finns även i årets fördjupande texter, i år med temat Ett enda bröd, en enda mänsklighet.Tematexterna utgör grunden för studiematerialet i boken som passar både enskild och grupp. 

 

Några nyheter:

•    Så använder du avsnittet Barnen firar gudstjänst
•    Varför firar vi gudstjänst som vi gör? 
•    Kyrkvärdens röst, om hur kyrkvärden kan göra skillnad i gudstjänsten
•    Nyskrivna introduktionstexter, ger både bakgrund och berättar vad texten kan betyda för vår tro och våra liv idag

Skribenter i Kyrkokalendern 2021-2022

Några av skribenterna presenterar sina texter.
 

”Skrivande är viktigt för mig och jag gör det ofta i min tjänst. Oftast predikan eller ett tal till kyrkliga handlingar. Att skriva för Kyrkokalendern är lite annorlunda, lite mer frihet i relation till texterna. För en ordrik människa som jag är i både tal och skrift var det en liten prövning att hålla texten kort utan att helt tappa substansen, men lustfyllt samtidigt. Här kunde jag låta mig fångas av något udda i en text som kanske aldrig hade blivit en full predikan, eller använda en fundering som jag haft länge men inte hittat någon plats för. Jag vet ju heller inte för vem jag skriver, så jag behöver inte låta mig styras av mina läsare egentligen. Att få reflektera på det här sättet är lärorikt och roligt. Hoppas läsningen blir detsamma.

Om mig: Präst till yrket och Pastoral chef i Bergsjön, Gunnared, Hammarkullen och Hjällbo. Mamma till två barn och boende i Alingsås. Jag kom till Hjällbo kyrka som pastorsadjunkt 2005 och den mångkulturella förorten vann mitt hjärta. Jag har provat andra miljöer, men alltid sneglat tillbaka. Sedan några år är jag hemma igen bland höghus och människor från jordens alla hörn, och min starka känsla är att det är här framtidens kyrka formas. Det är ett privilegium att få tjänstgöra bland människorna här och jag lär mig så ofantligt mycket om livet, om Gud och mig själv.” 

Frida Dryselius Mulec, Foto: Johan Flanke för e-tidningen iHjällbo

"Jag hoppas att texterna ska uppmuntra till att eftertanke och att vi som medmänniskor stannar upp och reflekterar över vad utsatthet är, hur det drabbar. Ibland kanske man måste våga se sig själv som den utsatte och på det sättet får vi alla både givare och mottagare av omsorg, omtanke och samtidigt bidra med hopp."

Karin Ahlqvist är stiftsdiakon i Växjö stift med fokus på diakonal utveckling. Hon har en teol kand som grundutbildning och har även läst socialantropologi. Hon har arbetat som församlingsdiakon med bland annat integrationsarbete och samordning av diakonal verksamhet. Hon är en av redaktörerna på Diakonibloggen som lyfter fram, hyllar, diskuterar och inspirerar till diakonalt arbete inom och utanför Svenska kyrkans ramar.

"Trefaldighetstiden är är en inspirerande tid under kyrkoåret som handlar om Guds närvaro i våra liv och våra relationer. Bibeltexterna sätter igång min reflektion och jag söker förståelse från mina egna erfarenheter i mitt eget liv. Vi har mer likheter som människor än olikheter men vi upplever och tolkar olika. Därför blir det många livsberättelser utifrån bibelns ord. Jag vill att mina korta texter ska vara nära livet och människorna. Det handlar om vårt ansvar vi har för varandra. Att vi duger som vi är och det viktiga att tacka på rätt sätt vid rätt tillfälle. Då kan vi mötas. Jag avslutar varje text med ett vägmärke från Dag Hammarskjölds dagbok Vägmärken. Denna dagbok påminner mig om kopplingen mellan Guds vilja och att agera, verka, uppträda och handla." 

Steve Sjöquist, Sjukhusdiakon, Capio Sankt Görans sjukhus, Västermalms församling. Foto: Lars Skölving

Steve Sjöquist | © Foto: Lars Skölving

Aktuellt

Ljusen blir vackrare i mörkret

Jultiden präglas av värme, ljus och ett glatt budskap. Prästen Hanna Stark tycker att bilden haltar...

Läs artikeln

Som luthersk kyrka behöver vi göra det möjligt att fler inkluderas

Emmy Lindgren är präst i Karlstad stift och teckenspråkspräst på tjugo procent. Hon drömmer om att...

Läs artikeln

Mobila prästen har kommit hem

Som mobil präst i Sydamerika har Åsa Ström Broman stöttat svenskar som varit långt från hemlandet...

Läs artikeln

I Fisksätra kyrka är den yngsta gudstjänstvärden 2 år gammal

I Fisksätra kyrka är den yngsta gudstjänstvärden bara två år gammal. Här startar kontakten när...

Läs artikeln

Vill du se er kyrka på omslaget av Kyrkokalendern?

Delta i vår tävling! Var med och nominera den kyrka du vill ska pryda omslaget på...

Jag gör ingenting utan Vägmärken

När Steve Sjöquist gick i gymnasiet och var med i Kyrkans ungdom fick han en begagnad, fläckad bok...

Läs artikeln