Hjärtats nycklar

Bokrea! Prissänkt med 50%.

Martin Lönnebo firar med Hjärtats nycklar sin åttioårsdag i sällskap av alla dem han genom åren umgåtts med som författare och läsare, som vän, själavårdare och förkunnare. I Storkågeträsk bjuder han på ett storstilat bondkalas med västerbottniska delikatesser som palt, syltefläsk och kaku.

Men inte bara mat och dryck. Här bjuds också på tolv nycklar till framtiden och ett gott liv. Från den första omedelbara nyckeln, leendet, bejakandets dygd, till den sista, den lockande gryningen, unio mystica, bjuds läsaren in till en värld där varken tid, rum eller tanke sätter några gränser för samtalet.

I vimlet i Anderssons kök syns Abba Theodoros från Egyptens öken, festkokerskan Karin Granholm från Västerbotten, Albert Schweitzer, Simone Weil och den kinesiske 400-talsfilosofen Lao Zi.

Hjärtats nycklar sammanfattar ett långvarigt och omfattande författarskap, men är framför allt en vägvisare för fortsatt färd.
Med slutord som omfamnar ett rikt liv: Jag är ingenting. Men i det Stora hela är det allt.

"Mäster Lönnebo delar ut tolv nycklar som ska hjälpa mig öppna dörrar under färd, jag skulle vilja sammanfatta här vilka de är men det låter sig inte göras. Leendet, tårarna, handen, ögat, örat, hjärtat, skulden, boten, glädjen, ödmjukheten, natten, gryningen, uppräkningen är vacker men inte fullständig. Vad står dessa ord för? Läs boken.

 

Det är enda sättet att nå ända fram. (...) Superlativer som ”stor dikt” och ”stor visdom” ligger nära till hands, det finns täckning, men jag tror det räcker så här. Resten om sig själv berättar boken själv."

 

Maria Küchen, Kyrkans Tidning

Läs mer