Stäng

Boktips till inkorgen

 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Frågor och svar om Frälsarkransen

Under en resa i den grekiska övärlden 1995 gjorde Martin Lönnebo verklighet av en idé som han hade funderat på ett tag: ett radband för ”den moderna människan”. Radbandet, som kan bäras runt handleden om man vill, spreds snabbt över Sverige och sedan också till grannländer, Europa och resten av världen.

Verbum förvaltar rättigheterna till Frälsarkransen åt Martin Lönnebo, och det innebär bland annat att alla kransar och böcker som säljs bidrar till den fond som Martin Lönnebo har inrättat i sin son Jonas namn. Den finns hos biståndsorganisationen IM, Individuell människohjälp, och stödjer arbete bland barn och ungdomar med utvecklingsstörningar i flera länder. Det innebär också att Frälsarkransen är ett registrerat varumärke – när du skaffar en krans eller en bok vet du alltid att det är Martin Lönnebo som är kransens ursprunglige upphovsman och att det som du använder eller läser är gjort i den anda som han vill sprida.

Martin Lönnebo uppmanade redan i sin första bok den som vill lära känna Frälsarkransen att trä sin egen krans och att se också detta som ett tillfälle att be och meditera. Många har tagit fasta på den uppmaningen och tillverkat kransar i olika material och storlekar för eget bruk. Det går också att köpa en sats indiska Fairtrade-certifierade glaspärlor till en krans i originalstorleken och att köpa en färdigträdd Fairtrade-certifierad krans i originalstorleken eller i en mindre storlek. Det är dessa satser och kransar som många församlingar ger till konfirmander, dopkandidater och andra, och det är också de som finns till försäljning i bokhandeln och på församlingars bokbord. Hos Verbum finns också en materialsats till en större krans att använda i grupper. I den är pärlorna gjorda av trä, och kransens diameter är 30 centimeter. För allt arbete där Frälsarkransen används gäller några enkla riktlinjer. De utgår alla från Martin Lönnebos och Verbums önskan att det som görs ska göras i Frälsarkransens anda. Om du är osäker på vad detta innebär, läs några av de böcker som finns, och börja gärna med Martin Lönnebos egen första bok, Frälsarkransen. För det mesta gäller regeln att du kan känna dig fri att använda Frälsarkransen som inspiration både privat och i din församlings arbete – det är när ni vill göra något mer permanent som det är viktigt med tillstånd. Det är också viktigt för Martin Lönnebo att kransen fortsätter att vara ett böneredskap. Därför kan ingen som inte har tillstånd tillverka något som har med Frälsarkransen att göra för försäljning.

Namnet Frälsarkransen ska alltid skrivas med stor begynnelsebokstav och i bestämd form. Pärlornas namn ska också skrivas med stor bokstav.

Om arbetet resulterar i att ni inspireras att göra en permanent utställning eller installation, till exempel ett konstverk eller en vandring med specialutformade pärlor och/eller skyltar inomhus eller utomhus, så beskriv så noga som möjligt hur ni har tänkt utforma den och skicka detta till Verbum. Invänta svar innan ni går vidare med planerna. En pilgrimsvandring utan permanenta installationer eller skyltar behöver ni inget tillstånd för. Om arrangemanget innebär i att ni vill göra en broschyr eller ett häfte att dela ut, skicka manus till Verbum innan ni trycker. Samma sak gäller för affischer och tryckta inbjudningar.

Om arbetet resulterar i att ni vill göra en broschyr eller ett häfte att dela ut, skicka manus till Verbum innan ni trycker. Samma sak gäller för affischer och tryckta inbjudningar.

Mässa eller annan gudstjänst med Frälsarkransen som tema firas på många håll. För detta behöver ni inte be om tillstånd. Om ni gör en gudstjänstagenda som används vid ett enda tillfälle behöver ni inte inhämta tillstånd för hela häftet – men kom ihåg att alltid be om tillstånd om ni vill använda texter ur böcker (till exempel Martin Lönnebos böner) och att ange upphovsperson för dem och, i slutet av agendan, vilka böcker ni har hittat dem i och förlagsnamnet. Om ni sätter samman en agenda för en återkommande gudstjänst eller andakt, skicka den till Verbum innan ni trycker den. Om någon i församlingen tonsätter Frälsarkransen-texter eller skriver helt egna sånger med anknytning till kransen går det bra att framföra dem i gudstjänster, men om ni vill trycka dem i en agenda eller publicera dem på annat vis kontaktar ni Verbum först. En pilgrimsvandring utan permanenta installationer eller skyltar behöver ni inget tillstånd för. Om arrangemanget innebär i att ni vill göra en broschyr eller ett häfte att dela ut, skicka manus till Verbum innan ni trycker. Samma sak gäller för affischer och tryckta inbjudningar.

Att använda Frälsarkransen som samtalsmaterial i en grupp i församlingen är en bra idé – gör det! Det finns flera böcker som ni kan ha glädje av i det arbete, till exempel Emma Tribells konfirmandmaterial Frälsarkransen och livet och idéboken 101 idéer för arbete med Frälsarkransen.

Många förskolepedagoger har upptäckt Frälsarkransen och använder den i sina barngrupper. Barnens projekt och pyssel brukar kunna hjälpa också vuxna att upptäcka pärlornas innehåll. I många församlingar blir barnens kreativitet utsmyckningar i kyrkan eller församlingshemmet. Skicka gärna en bild så att vi kan talas vid om hur ni presenterar Frälsarkransen då.

Om någon i församlingen tonsätter Frälsarkransen-texter eller skriver helt egna sånger med anknytning till kransen går det bra att framföra dem i en gudstjänst. Om ni trycker egna Frälsarkransen-sånger i en gudstjänstagenda som används vid ett enda tillfälle behöver ni inte inhämta tillstånd för hela häftet – men kom ihåg att alltid be om tillstånd om ni vill använda texter ur böcker (till exempel Martin Lönnebos böner) och att ange upphovsperson för dem och, i slutet av agendan, vilka böcker ni har hittat dem i och förlagsnamnet. Mässa eller annan gudstjänst med Frälsarkransen som tema firas på många håll, och i en sådan kan man sjunga egna Frälsarkransen-sånger. För detta behöver ni inte be om tillstånd – men vi blir alltid glada när vi får höra om vad som händer. Om ni däremot sätter samman en agenda för en återkommande gudstjänst eller andakt, skicka den till Verbum innan ni trycker den. Om ni vill spela in sånger eller annan musik med anknytning till kransen för att sprida det – kontakta Verbum innan ni sätter igång.

Några företag arbetar med Frälsarkransen på licens från Verbum – till exempel kan man beställa ljus till kransen från Ljusboden i Hult. I övrigt får Frälsarkransen inte användas i kommersiellt syfte utan tillstånd. Det är inte tillåtet att till exempel trä egna kransar till försäljning, sälja böcker med eget Frälsarkransen-material, sälja skivor med egna tonsättningar av Frälsarkransen-texter, trycka vykort som ska säljas eller ta inträde vid en utställning eller konsert. 

Adressen för alla frågor gällande Frälsarkransen och rättigheter är: juridik@verbum.se Om ni vill ta upp kollekt vid en gudstjänst eller konsert och Frälsarkransen är temat – då tipsar vi gärna om att det går att sätta in en gåva direkt till fonden hos Individuell Människohjälp, Plusgirot 90 07 06-3. Skriv ”Jonas Lönnebos fond” i meddelanderutan.

Ladda ned en blankett för att söka tillstånd att använda Frälsarkransen här: