Att bevara vår mänsklighet
provläs
Från 174 kr

Att bevara vår mänsklighet

Antologi
  • 152 sidor
  • Utgiven: 2022
  • ISBN/Art.nr: 52638965
  • 1 ex: 232 kr/st
  • 3 ex: 209 kr/st
  • 10 ex: 174 kr/st

När så många påverkas av migration och flykt – hur kan vi bevara vår medmänsklighet och skydda varje människas värdighet? 

I 2022 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok fördjupar sig sexton skribenter i åtta olika ämnen, som gästfrihet, motstånd och nåd. De möts i dialog över religions- och traditionsgränser. Huvudtexterna är skrivna av personer från Svenska kyrkans tradition, och de andra texterna av judar, muslimer och kristna från andra traditioner. Alla skriver i solidaritet med människor på flykt och i nystart, med målet att vi ska lyssna med skärpt sinne, efter vår nästa och efter Guds röst i oss. 
 

Medverkande författare: Augustin Erba, Berth Löndahl, Cecilia Hjorth Attefall, Fazeela Selberg Zaib, Fr Misha Jaksic, Imam Senaid Kobilica, Karin Brygger, Karin Tillberg, Márta Bolba, Maya Skagegård, Per Kristiansson, Rabbi Ute Steyer, Sivin Kit, Syster Karin, Teresa Callewaert, Wera von Essen. 

Ärkebiskopens fastebok har etablerat sig som en uppskattad tradition och det här är den tionde boken i serien. Ärkebiskopen väljer varje år ut författare och skriver bokens förord. Allt fler har som vana att läsa något fördjupande under fastan och i många församlingar i Svenska kyrkan finns samtalsgrupper som läser boken tillsammans. 
 

För varje såld bok går tio kronor till Act Svenska kyrkan. 

Recensioner

Emelie Wettermark, präst i Jönköpings församling

”Årets fastebok tar spjärn mot cynism, avhumanisering, hopplöshet och viljan att blunda. Den visar på vägar att vara medmänniska och påminner mig som läsare om mitt ofrånkomliga beroende av Gud och mina medmänniskor. Boken lyfter på olika sätt att den jag stämplar som främling lika gärna skulle kunna vara jag själv. Att det är en antologi som låter flera röster höras, och att den avslutas med en samtalsguide gör att det relationella perspektivet blir mer än bara teori utan också till ett verktyg som konkretiserar det den vill berätta – relationer hjälper oss att bevara vår mänsklighet!"

Elisabeth Gerle, präst och professor emerita

"En lågmäld kör av röster påminner oss inför fastan om vår gemensamma mänsklighet. I mötet blir vi till som människor. Vi blir mänskliga. Från olika trostraditioner och erfarenheter påminns vi om att vi får lämna inkröktheten kring vårt eget och öppna oss för medmänniskan. Det är både en gåva och ett uppdrag. Flyktingen i vår mitt har inte försvunnit, bara trängts undan. Orsakerna till flykt, krig och fattigdom har inte minskat. Vår medmänsklighet behövs därför mer än någonsin. Årets fastebok 2022 påminner om det och heter lägligt Att bevara vår mänsklighet. För det handlar också om vilka vi blir om inkröktheten tillåts ta över."
Helhetsbetyg: 4

Håkan Stenow, BTJ-häftet nr 5, 2022

"...om skuld och otillräcklighet, om människans brister och Guds villkorslösa välkomnande, om avhumanisering, om att älska utan att gå sönder och om möten som frigör....Denna engagerande och berörande fastebok..."

Liknande titlar