Pilgrim´s Walk for Future är en del av Svenska kyrkans färdplan för klimatet.

Pilgrim´s Walk for Future

Pilgrim´s Walk for Future arrangeras av Vadstena Pilgrimscentrum, Linköpings stift i samarbete med Växjö och Lunds stift. 

Vi vandrar för klimatet

Den 18 juli går startskottet för den internationella pilgrimsvandringen Pilgrim´s Walk for Future. Vandringen startar vid klosterkyrkan i Vadstena och går hela vägen till klimatmötet COP26 i Glasgow i början av november.

Verbum deltar genom 4 representanter som kommer att uppdatera oss utefter vägen så håll utkik i sociala medier från och med 18 juli och läs mer om dem nedan. Först ut på vandringen är Jennie Högberg, präst i Frustuna församling med inriktning mot bland annat pilgrim och ekoteologi och kanske mer känd som en av initiativtagarna till Preachers for Future.

Annika Spalde leder kärntruppen och med på vandringen har hon och vandringsgruppen olika verktyg som kommer användas. Ett av dem är den nya boken Hållbar vandring med Frälsakransen av Pär Friberg och Magnus Myrberg.

Verbum är samarbetspartner till Pilgrim´s Walk for Future och deltar även med en uppsättning av boken och en uppsättning av Frälsarkransen, som båda ska kunna vara till hjälp för en inre reflektion.

Författarna Pär Friberg och Magnus Myrberg ser fram emot att boken kommer användas i ett
sammanhang som gynnar miljön och en mer hållbar planet. –Vi är så glada att få vara del av denna manifestation för klimatet och hoppas att allt fler ska få upp ögonen för hur våra inre liv och hållbar utveckling hör samman.

Pilgrim´s Walk for Future arrangeras av Vadstena Pilgrimscentrum, Linköpings stift i samarbete med
Växjö och Lunds stift. Svenska kyrkan har beslutat om en färdplan för klimatet. Pilgrim´s Walk for Future är en del av denna.

Jennie Högberg – vandrar 18-25 juli

Jag heter Jennie Högberg och är präst i Frustuna församling i Gnesta kommun. Jag jobbar som komminister bland annat med inriktning mot pilgrim och ekoteologi. 

Jag lever med Pär Friberg i en sommarstuga i Gnesta - och tillsammans har vi en gathund från Rumänien. Jag är intresserad av vegansk matlagning, odlar mycket - försöker odla så mycket grönsaker det bara går - och bjuder gärna sniglarna på lite sallad, djurvän som jag är sedan barnsben. 

Jag har egentligen varit engagerad i klimatfrågan så länge jag kan minnas. Jag började strejka tillsammans med Greta Thunberg och hakade tillsammans med Lena Bergström och Karin Ingridsdotter, inom Equmeniakyrkan, tidigt på klimatrörelsen. Vi startade gruppen Preachers for Future* som finns både på Facebook och Instagram, där vi berättar om vad vi gör, till exempel var och när vi samlas på olika ställen i landet. 

Att vara med på Pilgrim´s Walk for Future är att leva i den övertygelsen att vi behöver göra en förändring; vi utnyttjar ju jordens resurser genom vårt sätt att leva. Pilgrimsvandringen är en protest mot det och det är samtidigt en kombination av de intressen jag brinner för. 

Jag ser jättemycket framemot vandringen och att få möta personer som har samma övertygelse som jag. Jag tycker det är ett jättebra initiativ och det är helt i linje med vad vi behöver göra, och det vi står för inom Svenska kyrkan. Den här vandringen förkroppsligar ju verkligen det budskapet, att vi aktivt gör något åt klimatet. 


*Preachers for Future: Initiativtagare till Preachers for Future: Jennie Högberg (präst i Svenska kyrkan), Lena Bergström (evangelist i Equmeniakyrkan), Frans Wingård (diakonkandidat i Equmeniakyrkan) och Karin Ingridsdotter (pastor i Equmeniakyrkan). 

Jennie Högberg

Ragnhild Carlström – vandrar 2-4 augusti

Mitt namn är Ragnhild Carlström. Bor i Stjärnhov i Sörmland med en fot i Stockholm. Stor trädgård, underbar och arbetskrävande. Har kärbo, dotter och barnbarn. Daga heter vår församling där jag är med och leder pilgrimsvandringar.

Kombinationen av vandring och oro för klimatet blev avgörande för mig. Dessutom får jag möjlighet att gå en gammal pilgrimsled i trakterna av min hembygd i Småland.

Det jag ser fram emot är att träffa människor som är engagerade och beredda att satsa tid och kraft på klimatfrågan och återupplivandet av pilgrimsvandring.

Ragnhild Carlström

Birgitta Stolt – vandrar 25-28 augusti

Jag heter Birgitta Stolt, är 51 år, och mamma till Isabelle 15 och Sebastian 11 år. Tillsammans bor vi på Södermalm i Stockholm.

Jag är frilansjournalist, men utbildar mig till diakon, och hoppas kombinera dessa två fantastiskt roliga och meningsfulla yrken. Jag älskar mötet med människor, samt att resa, läsa, och lära mig nya saker i livet, till exempel som att lära mig spela trummor och åka skateboard.

Jag fick frågan av Verbum att gå med för att dokumentera en del av vandringen, men har under senare år börjat att pilgrimsvandra både själv och med vänner. Jag har alltid tyckt att man både tänker och umgås bättre på vandrande fot. Naturen är som ett tempel. För mig bidrar den till ett större inre lugn, läkning och en möjlighet att bättre förstå Gud och livet.

Jag ser fram emot detta med spänning. Att få vandra med så många engagerade, ödmjuka, och kloka människor som värnar om klimatet och miljön. Jag vet att jag kommer lära mig mycket av de jag möter och hoppas på nya vänskaper, kanske för livet. Och så är förhoppningen att denna pilgrimsvandring kommer inspirera många att medvetandegöra sig om sin egen relation till naturen. Att fler väljer att göra små men kontinuerliga förändringar som kommer bidra till vår planets räddning.

Birgitta Stolt

Linnea Berg – vandrar 1-3 september

Jag heter Linnea Berg, är 27 år och bor i Huddinge tillsammans med min man. Har alltid en bok med mig och försöker just lära mig att bli bättre på att ta hand om mina växter. Jag har sedan våren 2019 jobbat som redaktionsassistent på Verbum.

Att få göra ett statement för klimatet i samband med en pilgrimsvandring gjorde mig engagerad direkt! Och jag är så glad att jag får möjlighet att göra detta. 

Mina förväntningar på vandringen är att få träffa nya människor som brinner för samma saker som jag, vara ute i naturen och förhoppningsvis lära mig något nytt.

Linnea Berg | © Foto: Mikael M Johansson

Vandra hållbart med Frälsarkransen hela vägen till Glasgow! 

Den 18 juli inleds en stor internationell pilgrimsvandring som går ända från pilgrimsstaden Vadstena till klimatmötet COP26 i Glasgow. Knappt 200 mil kommer den vandrare som deltar hela sträckan att gå...

Läs artikeln

Gör en hållbar vandring med Frälsarkransen

Hållbar vandring med Frälsarkransen är skriven av prästen Pär Friberg och läraren Magnus Myrberg. Med boken vill de lyfta fram hur våra inre- och yttre liv hör ihop, samt uppmuntra till hållbar utveckling, med hjälp av Frälsarkransen...

Läs artikeln

Jag tyckte från början att det lät rätt så tramsigt med pilgrimsvandring

Vi ställde några frågor till Anna Alebo, kaplan på Killans bönegård på Österlen, som är aktuell med den reviderade boken Vandra med Frälsarkransen. Vem är du och vad gjorde att du började pilgrimsvandra?...

Läs artikeln