Så leder du möten till effekt

Onlineutbildning

Ett möte finns inte till för sin egen skull, det är formen för att kunna ta nästa steg i en process. Låt oss använda vår gemensamma tid på ett värdefullt sätt. Här har du som mötesledare en helt avgörande roll, i förhållande till gruppen och de ärenden som ska drivas. 

I den här utbildningen får du inspiration, kunskap och konkreta verktyg för att kunna förbereda, planera och leda engagerande och hållbara möten som bidrar till goda effekter. Och det gäller oavsett om vi har möten i samma rum, ser varandra bakom en skärm eller en mix däremellan. 

Utbildningen består av tre digitala utbildningstillfällen, där lärandepass varvas med samtal/reflektioner och konkreta övningar. Mellan utbildningstillfällena får du övningar att jobba med på hemmaplan. Dessa får du återkoppling på enskilt och/eller i grupp.  

I utbildningen lotsar vi dig genom tre bärande perspektiv: att leda möte, att leda gruppen och att leda dig själv. Tre parallella processer som du som mötesledare både behöver vara medveten om och arbeta aktivt med innan, under och efter mötet. Du kommer både få reflektera över och träna dig i hur möten kan ändra gestaltning utifrån hur de designas och planeras. 

För vem?

Utbildningen är för dig som vill utvecklas i din roll som mötesledare. Du kan till exempel vara chef, ordförande, arbetsledare eller projektledare, där du i din roll leder olika typer av möten, med olika syften och mål.

Utbildningsform

Onlineutbildning via Verbums lärplattform Learnster. Utbildningen består av tre digitala utbildningstillfällen, där lärandepass varvas med samtal/reflektioner och konkreta övningar. Mellan utbildningstillfällena får du övningar att jobba med på hemmaplan. Dessa får du återkoppling på enskilt och/eller i grupp.  

Utbildningstillfällen

Utbildningen genomförs både som öppen utbildning för enskilda deltagare, eller för hela arbetsgrupper. Är ni fler än fyra personer från samma arbetsplats som vill gå utbildningen, kontakta oss för ett anpassat upplägg. 

Pris

2995:- inklusive moms per deltagare.

Anmälan

Du anmäler dig till kursen genom att skicka ett mejl till utbildning@verbum.se. Skriv i mejlet om ni är flera från samma församling som ska delta och vilken omgång ni vill gå. 

När du är registrerad på utbildningen får du en inloggning till Verbums lärplattform, där du hittar mer information och material inför utbildningen. Anmälan är bindande och personlig.


Ing-Marie Rundwall har arbetat hela yrkeslivet med utvecklingsfrågor och ledarskap i roller som, stiftskonsulent, rektor, förvaltningschef och utbildningsdirektör. Hon är utbildad församlingspedagog i grunden och har en masterexamen i Ledarskap och organisation. I nuläget arbetar Ing-Marie med styrnings- och ledningsfrågor, coachning av chefer, processledning och ledningsgruppsutveckling genom eget företag.

Utbildningsledare: Ing-Marie Rundwall

Datum:

Mejla till utbildning@verbum.se för information om kommande tillfällen.

Tidigare deltagare om utbildningen

Josefina Kling arbetsledare vaktmästare/värdinna Laholms Pastorat

Varför valde du att gå utbildningen?

– Efter ett antal oroliga och ganska påfrestande möten kände jag som nybliven arbetsledare att jag behövde ”nycklar” för att strukturera upp de möten jag kontinuerligt har med mitt lag.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Att utbildningen verkligen gav mig ”nycklar” från det att du börjar planera ett möte till det att mötet är slut.  Första aha-upplevelsen kom till mig med det konkreta verktyget ”Galgen”.  

Vad har du haft för nytta av utbildningen i din roll som mötesledare?

– Jag känner mig mer säker och strukturerad som mötesledare. Det märks tydligt då våra möten har blivit mer effektiva och lugna. Jag går alltid tillbaka och tittar i mina anteckningar från utbildningen inför ett möte.

Skulle du rekommendera utbildningen till andra? Om ja, vilka tycker du ska gå denna och varför?

– Ja, jag har redan tipsat arbetsledarna på min arbetsplats. Skulle säga att utbildningen är superbra för alla former av mötesledare.


Fler röster om  Så leder du möten till effekt

Jag tycker att blandningen av momenten varit det bästa! Att det funnits utrymme både för teoripass, gruppsamtal och att utbildningsledaren återkopplat till oss under teoripassen. Teorin har kopplats till konkret erfarenhet. 

Jag har börjat reflektera över hur jag leder och genomför möten. Jag har fått många bra tips för att bli bättre på möten och tar verkligen med mig insikten om hur viktigt ett första intryck och ett sista avtryck är.

Att vara väl förberedd inför ett möte och vara tydlig inför deltagarna och vad de behöver veta innan mötets gång. Att under mötets gång ha en tydlig uppstart i vad detta möte kommer att innehålla, att se alla, våga sätta ord på vad det finns för energier och se till att mötet framskrider som det är tänkt. Att efter mötet avsätta tid för analys och efterarbete. 

När jag anmälde mig till utbildningen hade jag precis avslutat ett väldigt dåligt möte och jag var frustrerad. Det jag kan säga är att de tankesätt och verktyg jag fått med mig från utbildningen har fungerat. Det har hänt något i min grupp och de möten vi har. 

Jag har fått handfasta modeller att pröva, utforska och ”sätta”. En sak jag tar med mig är hur olika personligheter kan hanteras under ett möte samt hur jag som ledare kan främja grupputveckling. 

Jag tar med mig en ryggsäck med självförtroende. Att våga leda med större tydlighet och pondus.

Josefina Kling är arbetsledare och vaktmästare/värdinna i Laholms Pastorat.