Boken Hållbar vandring med Frälsarkransen är tänkt som en kompass för ett mer hållbart liv. Pär Friberg, pilgrim och präst i Svenska kyrkan, är en av författarna till boken och säger att hållbarhet är något långsiktigt och handlar om att hitta balans och jämvikt.
− Pilgrimsvandra handlar om att få eget utrymme att bearbeta saker, få tid att tänka och känna kring det som ligger varmt om hjärtat. Vad gäller hållbarhet så innefattar den tre dimensioner; ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. I boken skriver vi även om en fjärde dimension, om andlig och existentiell hållbarhet. Vi lyfter fram att människans inre liv hör ihop med det yttre, säger Pär Friberg.
Vad kan det innebära att vandra i tid och rum?
− Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus, som betyder främling. Under medeltiden färdades man över främmande marker, man var på väg och lämnande det invanda och mötte det okända. Det är inte graden av fysisk ansträngning som avgör om en vandring är en pilgrimsvandring. Det är syftet med vandringen. Beroende på vad man har för fysisk förmåga som människa, så kan man även sitta still, och ”vandra mentalt.”
Tips hur man kan använda boken?
− Om man exempelvis har en samtalsgrupp kan man förslagsvis först börja med en runda och låta var och en i gruppen tala ostört om det som de tycker är viktigt utifrån texten och den aktuella pärlan i Frälsarkransen. Kanske fyra-fem minuter per deltagare. Sedan fortsätta med ett samtal utifrån frågorna och förslag på handling som följer efter varje betraktelse. Man kan även använda den som en andaktsbok för korta reflektioner innan jobb och skola, eller för medarbetare och kyrkoråd. Magnus Myrberg och jag har skrivit och samlat bönerna i boken. Vår önskan är att bön och handling ska få det inre och yttre att hänga ihop.