2013 invigde H.M Drottningen ett specialanpassat program med interaktiva visningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga på museum runt om i Sverige. ”Möten med minnen,” hette projektet. Sedan ett par år tillbaka har församlingspedagog Ingela Welén arbetat med ett liknande projekt i Västerås Domkyrka. Efter coronauppehållet drar hon nu i gång med julvisningar för personer med demens.
Idén till projektet kommer från MoMA, Museum of modern art i: ”Meet Me at MoMA”, ett månatligt program för alzheimersjuka och deras anhöriga samt deras vårdare, som startade år 2007.
Församlingspedagog Ingela Welén, tidigare museipedagog, ser fram emot att från och med sjätte december dra i gång med visningar för denna grupp ända fram till maj- 2022.
− Julvisningen kommer att gå till så att jag läser Lukasevangeliet och gör vissa nedslag. Besökarna kommer exempelvis att få dofta på myrra och rökelse och smaka på korinter, samt känna på halm. Vissa sitter med halmen i handen hela visningen. De får även ta upp Jesusbarnet och hålla det, och när stjärnan tänds över julkrubban så sjunger vi: Blinka lilla stjärna, berättar Ingela.
Starka minnen väcker känslor
Under våren- 2022 blir det fokus på kyrkomusik, påsken, änglar och döskallar, samt bröllopsminnen och himlastoff. Ibland kan starka minnen och känslor väckas. En hel del sorg kan ta sig uttryck, och då är det bra att anhöriga och vårdpersonal finns nära till hands, för att ta hand om de känslor som kan dyka upp, berättar Ingela.
−Dessa tillfällen kan bli speciella stunder tillsammans för den dementa och den anhörige. De slappnar av, och kan njuta tillsammans. Detta ökar deras välbefinnande, då vardagen vanligtvis är väldigt tuff. Man har sett i New York school of medicin, att denna typ av interaktiva utställning ökar seratoninhalterna hos de med kognitiv svikt, och att det gett positiva följder, rent psykiskt och fysiskt.
Ingela nämner att hon kommer skicka ut information om visningarna till olika demensboenden, bland annat till Demensförbundet och Anhörigstöd. All information kommer även stå på webben. Det här kommer att gå av stapeln en måndag i månaden klockan 13.00, tills slutet av maj.
− Demenssjukdomar ökar och går ner i yngre åldrar. Men det finns även annan ohälsa och andra sjukdomar som ger kognitiv svikt som till exempel utbrändhet. Det här är ett växande samhällsproblem.
Det har ju kommit ett nytt biskopsbrev om lärande och undervisning. Hur tänker du kring ditt arbete och biskopsbrevets nya direktiv om lärande och undervisning?
−Jag tror på det livslånga lärandet. All diskussion om undervisning är viktig, och det är mycket fokus på dop och undervisning. Det här är visningar som kan användas på många människor i våra församlingar. Alla måste hitta sina egna former. Undervisningen pågår livet ut. Frågan är hur vi kan vårda varandra, lyfta människovärdet, och ge kvalitet till människors liv.