Ärkebiskopens fastebok 2024: Livets vatten
provläs
Från 177 kr

Ärkebiskopens fastebok 2024: Livets vatten

  • 184 sidor
  • Utgiven: 2024
  • ISBN/Art.nr: 52639597
  • 1 ex: 229 kr/st
  • 3 ex: 197 kr/st
  • 10 ex: 177 kr/st

Temat i 2024 års fastebok är Livets vatten. Författaren Maria Küchen tar oss med på en oväntad pilgrimsresa till Yttre Hebriderna, en ögrupp utanför Skottlands västkust.

I 40 korta dagbokstexter, från askonsdagen till annandag påsk, får vi följa hennes tid på ögruppen och uppleva ett fascinerande men kargt landskap – präglat av tiotusentals sjöar, vyer över oändliga hav och spår som historiens heliga lämnat efter sig.

Vid källor och katedraler, och med regnet och vinden som sällskap, reflekterar hon kring det yttre och inre och kring historien och nuet. Hur hittar vi människor det vatten som ger liv? Vart går vi i tider av torka och brist? Och hur kan vi leva så att det levande vatten vi fått, även släcker andras törst?

"Utanför Skottlands västkust ligger Yttre Hebriderna – öar långt ute i havet, piskade av ständiga regn, genombrutna av tiotusentals sjöar. Dit for jag i fastan för att skriva. Du som följer med på min färd i den här boken, gör mig också sällskap från askonsdagen till uppståndelsen. Texterna är korta, en för varje dag i fastan. De skildrar mänskligt liv på en utsatt plats, där källornas och havets vatten sedan årtusenden speglar det heliga."

Livets vatten – en dagbok från de yttersta öarna är den tolfte boken i serien Ärkebiskopens fastebok som har etablerat sig som en uppskattad tradition. Ärkebiskopen väljer varje år ut författare och skriver bokens förord. 

Allt fler har som vana att läsa något fördjupande under fastan och i många församlingar i Svenska kyrkan finns samtalsgrupper som läser boken tillsammans. I boken finns reflektionsfrågor för att underlätta gemensam läsning. Texterna kan läsas enskilt eller i grupp, under fastetiden eller andra delar av året.

För varje såld bok går tio kronor till Act Svenska kyrkan. 
 

Recensioner

BTJ-häftet nr 5, 2024

Peter Streling

"Hon skriver öppet, humoristiskt och medkännande om livet på ögruppen. Det blir en skildring i ett fyrtiotal avsnitt av både en yttre och en inre resa som läsaren kan följa. Historiska utblickar varvas med bilder av lokalt kyrkligt liv. Tonen är meditativ och följer Svenska kyrkans kyrkoår med bibeltext och reflektionsfrågor. Den yttre resan blir en relief till den inre resan, från prövning och kamp till Jesu egen resa under stilla veckan, den resa som slutar med lidande, död och uppståndelse. Boken har en inbjudande karaktär, både till innehåll och format." Helhetsbetyg: 4 = Mycket bra.

Kristin Molander, kyrkoherde Danderyds församling, Stockholm

"Maria Küchen flätar samman sitt liv med kyrkans liv och Guds liv. Det är vackert, mycket vackert. Och tänkvärt. Vi får följa med henne på resan till Yttre Hybriderna. Och på resan inåt. "Ta min hand nu, så far vi", säger Maria i bokens inledning. Och jag fattar hennes hand och följer med. De vardagsnära samtalsfrågorna till varje kapitel ger ledning på vägen. En perfekt bok för högläsning och gemensam reflektion - över en kaffekopp - i församlingens hägn."

Liknande titlar