Rastlös sökare och troende tvivlare
provläs
Från 275 kr

Rastlös sökare och troende tvivlare

  • 232 sidor
  • Utgiven: 2017
  • ISBN/Art.nr: 52637159
  • 1 ex: 311 kr/st
  • 3 ex: 275 kr/st

Boken vänder sig till alla som fascineras av Ingmar Bergmans filmkonst och fungerar också som en introduktion till hans liv och verk.

Det är livsfrågorna som står i centrum i Rastlös sökare och troende tvivlare – Existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman.  Caroline Krook belyser Ingmar Bergmans personliga frågor som Varför är Gud så tyst? Hur kan Gud tillåta? Vem är jag egentligen? men också livet, lusten och musiken genom att guida läsaren genom filmer som t.ex. Det sjunde inseglet, Nattvardsgästerna, Tystnaden, Persona och Fanny och Alexander.

En annan gigant som påverkade Ingmar Bergmans liv och konstnärskap var författaren August Strindberg. Därför finns det också ett kapitel om Bergmans och Strindbergs livsvägar från barnåren och ungdomsåren till död och begravning.

Biskop Caroline Krook har hela sitt liv varit intresserad av olika konstnärliga uttrycksmedel och hon menar att livsfrågorna mycket ofta blir tydligare i konsten - i vid mening - än i förkunnelsen. Leken, konsten och liturgin är uttrycksformer som ligger varandra mycket nära, menar hon.

Bland de filmer som Caroline Krook diskuterar i boken finns:
Fanny och Alexander
Smultronstället
Vargtimmen
Persona
Jungfrukällan
Tystnaden
Nattvardsgästerna
Såsom i en spegel
Viskningar och rop
Det sjunde inseglet

"Som en sammanfattning av och en väg in i denna unika filmvärld är boken briljant: informativ och underhållande på samma gång. Den är försedd med svartvita väl valda filmbilder." Ingvar Engvén, BTJ-häftet nr 3, 2018

"Caroline Krook har skrivit en bok som på ett pedagogiskt och lättfattligt sätt tar läsaren igenom den religiösa problematik som gestaltas i Bergmans filmer. Det är en bra introduktion för den som ännu inte stiftat bekantskap med Bergmans värld och som vill ha material för vidare diskussion." John Sjögren, Svenska Dagbladet 24/11 2017


 

 

Liknande titlar