Från stor stad till storstad
provläs
Från 325 kr

Från stor stad till storstad

  • 224 sidor
  • Utgiven: 2020
  • ISBN/Art.nr: 52638484
  • 1 ex: 338 kr/st
  • 3 ex: 325 kr/st
Den här boken är skriven därför att jag har saknat den. Under, min tid som biskop i Stockholms stift hade jag velat ge en sådan bok till de blivande prästerna och diakonerna, till nyanställda och till förtroendevalda – och naturligtvis till alla som har någon form av intresse för kyrkan.

Caroline Krook och Stockholms stift är ungefär jämngamla. Hon har träffat samtliga biskopar i stiftet och själv varit tjänstgörande biskop i elva år. Vi får genom de olika biskoparna se hur både kyrkan och samhället har utvecklats i ett Stockholm som gått från stor stad till storstad. Boken innehåller också en kyrkohistorisk del och ett avsnitt där Caroline Krook följer musiken, diakonin och undervisningen från stiftets tillkomst till idag. I den sista delen av boken får läsaren möta ett par av stiftets förtroendevalda. Boken avslutas i ett samtal med nuvarande biskop Andreas Holmberg, som delar tankar om nuet och framtiden. Så knyts historien om Stockholms stift samman, från igår till idag.

Recensioner

Beatrice Lönnqvist, Svensk kyrkotidning nr 7/2021


”Med fast och ömsint penna skriver Krook Stockholms stifts historia. Hon startar berättelsen i historien om Ansgar och avslutar den i nutid med en intervju med Stockholms nuvarande biskop Andreas Holmberg. Efter en inledande del om kristendomens framväxt i storstaden följer i kronologi Stockholms stifts åtta biskopars tjänstgöringsperioder.”

”Caroline Krook är den enda som kan skriva en bok om Stockholms stift därför att Stockholms stifts historia är en del av hennes egen historia. Hon om någon känner väl till stiftets väsen. Hon har upplevt både dess svagaste punkter och stiftets varmaste och starkaste sidor. Krook har burit stiftets församlingar med allt vad det innebär i sina böner. Hon har ägnat sitt liv till att utbreda Guds rike i Sveriges huvudstad och hon har gjort det med bravur.”

”Varje möte med en av biskoparna skulle kunna bli en egen novell och jag ser fram emot att läsa Caroline Krooks memoarer.”

”Boken är en god utgångspunkt för samtal om vår egen tro och historia och vår roll i organisationen Svenska kyrkan. Därför kan såväl förtroendevalda och ideella som medarbetare i stiftets församlingar ha utbyte av boken och inspireras till att hitta nya vägar i att utbreda Guds rike i storstaden Stockholm.”

Liknande titlar