Visste du att vi stöttar över 100 församlingar och pastorat i deras kommunikationsarbete. Nyfiken på hur?
Så gör vi teologi i kyrkans vardag
Teologi är inte bara teori. Teologi är också ett verb – något vi gör tillsammans. Det menar Jonas Ideström, som har skrivit en bok om hur vi kan undvika att teologi blir abstrakt, utan istället något som skapas mitt i församlingens vardag.
– Teologi uppfattas ofta som något som hör hemma i en andlig sfär och som rör präster. Men vaktmästare och husmor är inte kyrkans kulisser, utan väldigt viktiga delar i hur ordet blir kropp och hur tro tar gestalt, säger prästen och forskaren Jonas Ideström.
I sin nya bok Ikoniska kartor: Att göra teologi i kyrkans vardag lyfter han fram vikten av att se teologi även som ett verb – att ”göra teologi”eller att ”teologisera”. Men många tycker att det är svårt att göra teologi i kyrkans vardag. Hur reflekterar man teologiskt kring byggnader, budgetar och kyrkogårdar?
Vi återkommer till det. Men först: Vad är egentligen problemet med att församlingens liv delas in i en andlig och teologisk sfär, och en praktisk och organisatorisk sfär? Jonas Ideström ser flera risker:
– Det riskerar att bli en uppdelning där några blir producenter som skapar det som andra ska konsumera. Delaktigheten urholkas. Att göra teologi i kyrkans vardag kan motverka sådana uppdelningar.
– Om teologin främst blir teori riskerar kristen tro att bara bli en livsåskådning. Men kristen tro handlar inte enbart om rätt tankar om Gud och livet, utan något jag kan leva i.
– Vi riskerar dessutom att missa när Gud handlar inom områden som vi inte anser vara andliga.
Den här uppdelningen mellan exempelvis religiöst och sekulärt, eller teori och praktik genomsyrar hela det moderna samhället. Jonas Ideström har själv upplevt följderna av det inom kyrkan när han som präst arbetade med en församlingsinstruktion.
– Jag saknade redskap för att reflektera teologiskt kring det. Det fick bland annat till följd att arbetet med omvärldsanalysen genomfördes utan teologiska utgångspunkter.
Så vad kan vi då göra för att koppla samman hela församlingens liv och göra teologi i kyrkans vardag? En metod som Jonas Ideström presenterar i boken är använda evangelieberättelser som ”ikoniska kartor”. Det sker genom att en grupp kreativt samtalar om något i kyrkans vardag utifrån en bibelberättelse, gärna en där mötet mellan en människa och Jesus leder till någon form av förändring.
Vi upptäcker att det är i Gud vi lever, rör oss och är till.
– Teologiserande är inte bara ett teoretiskt perspektiv, utan den blick som vi ser på världen med. När vi anar paralleller mellan erfarenheter från kyrkans vardag och evangeliernas berättelser, kan vi orientera oss i vardagen med en delvis ny blick. Vi upptäcker att det är i Gud vi lever, rör oss och är till.
Genom sin bok vill Jonas Ideström också lyfta upp all teologi som redan görs runt köksbord, med konfirmander och i sorgehus. Och uppmuntra kyrkoherdar, medarbetare och förtroendevalda att värna om det.
– Om en församling till exempel ska rusta upp församlingshemmet kan kyrkoherden synliggöra och tala om att det verkligen är ett sätt att vara kyrka, att skapa ett rum för tro, hopp och tillhörighet.
Ikoniska kartor är en del av Svenska kyrkans forskningsserie som publicerar kyrko- och samhällsrelevant forskning som har genomgått en peer review process, och har tillkommit på initiativ av Linköpings stift.
Hur börjar jag göra teologi i min kyrkliga vardag?
Utgå från dina egna behov. Det visar sig ofta att det inte bara är du som behöver det du saknar.
Prata med någon du har förtroende för: Jag saknar det här, hur känner du? Skulle inte du och jag kunna …?
Skapa tillsammans ett enkelt sammanhang utan krav där ni både får hjälp att tänka högt och lyssna på andra.
Välj ut något från er kyrkliga vardag ni vill fundera kring. Läs en evangelieberättelse tillsammans och samtala om de paralleller ni ser. Vad upptäcker ni om er själva?
Text: Lina Mattebo, Foto: Magnus Aronson
Jonas Ideström är docent i kyrkovetenskap och högskolelektor i praktisk teologi vid Enskilda högskolan i Stockholm. Han har genomfört flera teologiska fältstudier och aktionsforskningsprojekt i olika sammanhang inom Svenska kyrkan. Han är också präst i Svenska kyrkan och har återkommande föreläst om frågor som rör teologi i församlingens vardag, idealitet, själavård och kyrkligt ledarskap.